PRESIUNE SCAZUTA LA APA -CE INSEAMNA?

0 Comments

În rândurile următoare, vom vedea ce este presiunea apei și ce probleme poate cauza o presiune prea slabă sau prea puternică. În multe situații, presiunea apei cauzează probleme grave care necesită intervenția rapidă a unui instalator. În lipsa unei astfel de intervenții, locuința dumneavoastră poate suferi daune severe.

Ce înseamnă presiunea apei?

Poate că și dumneavoastră v-a ajuns la ureche termenii de „presiunea mare a apei” sau „presiunea slabă a apei” și nu ați știut cu precizie ce înseamnă și ce presupune, de fapt, presiunea apei. Trebuie să știți că apa municipală este, de obicei, pompată din rezervoare sau din surse de apă subterană în rezervoare de presiune situate pe turnuri sau la înălțimi considerabile. Aceste rezervoare distribuie apoi apă în zonele înconjurătoare, trecând ocazional prin stațiile de rapel dacă presiunea devine prea mică.

Când apa ajunge în locuința dumneavoastră, ar trebui ca presiunea ei să se încadreze într-un anumit interval, astfel încât să nu fie nici prea mare, dar nici prea mică. Un instalator poate măsura cu precizie care este presiunea apei din locuința dumneavoastră și dacă este cazul să o măriți sau, dimpotrivă, să achiziționați un reductor de presiune.

Presiune ridicată a apei – ce probleme poate cauza?

În comparație cu presiunea scăzută a apei, adesea mai mult decât o problemă gravă, presiunea ridicată a apei are potențialul de a provoca o cantitate semnificativă de daune materiale. Atunci când presiunea apei este prea mare, mai multă apă decât este necesar trece prin robinete și alimentează electrocasnicele cu o viteză prea mare.

Prin urmare, presiunea ridicată a apei poate cauza unele dintre cele mai neplăcute probleme, cum ar fi pierderi excesive de apă, zgomote în țevi, scurgeri și deteriorări ale electrocasnicelor conectate la o sursă de apă.

Pierderea apei

Întâi și întâi de toate, o presiunea pare mare a apei înseamnă o cantitate mare de apă care se consumă inutil. Practic, nu se consumă, ci doar trece din baterie în scurgerea chiuvetei, a dușului sau a căzii. De cele mai multe ori, atunci când spălăm vase, când ne spălăm pe dinți, pe față sau facem duș nu avem nevoie de o presiune puternică a apei.

Dacă vă confruntați cu o presiune mare a apei, trebuie să știți că robinetele, toaletele și capetele de duș vor începe să picure în mod regulat, ducând la facturi mari la apă. Iată din start câte inconveniente neplăcute rezultă dintr-o presiune prea mare a apei  – consum mare și inutil de apă, facturi mari la apă și, desigur, deteriorarea bateriilor, a toaletelor și capetelor de duș. Nu omiteți faptul că apa devine rapid o resursă prețioasă și este din ce în ce mai important să o conservăm cât mai mult posibil.

Pe de altă parte, cu siguranță nu vă convine ca apa să picure neîncetat deoarece asta înseamnă și deteriorarea bateriilor și obiectelor sanitare. Apa este plină de minerale, de clor și de calcar, așa că inevitabil deteriorează vasul toaletei, chiuvetele și bateriile. Nu este deloc indicat să neglijați această problemă, având în vedere toate aceste consecințe neplăcute. Un instalator poate verifica rapid care este presiunea apei, poate remedia situația, iar în cazul unor daune deja produse, vă poate propune cele mai convenabile soluții.

Țevile zgomotoase

Un efect secundar comun al presiunii ridicate a apei constă în zgomotele care se aud din țevi. Dacă începeți să auziți zgomote puternice din țevi atunci când porniți sau opriți robinetele, înseamnă că presiunea apei este prea puternică. În mod obișnuit, cele mai multe persoane descriu acest zgomot ca și cum ar ciocăni cineva în țeavă.

Explicația în această situație este una simplă. Când apa cu presiune ridicată este forțată brusc să se oprească, de exemplu atunci când un robinet este oprit rapid, se creează un val de șocuri minore. Acest șoc duce adesea la un zgomot puternic, care reverberează prin țevi și poate fi, de obicei, auzit în toată casa.

Scurgerile și țevile sparte

Apa cu o presiune suficient de puternică are puterea de a fisura țevile, de a le sparge, de a slăbi îmbinările și de a se scurge. În cazul în care țevile erau deja puțin fisurate, vă veți confrunta inevitabil cu o inundație. Iată de ce este deosebit de important să vă asigurați că toate țevile sunt în stare excelentă de funcționare și că nu există nicio scurgere. Nu neglijați faptul că scurgerile de apă înseamnă consum inutil de apă, daune asupra locuinței dumneavoastră și facturi mari la apă.

De asemenea, scurgerile pot afecta starea de sănătate a membrilor familiei. Cum sănătatea dumneavoastră și a celor dragi trebuie să fie pe primul loc, trebuie să vă asigurați că apa are o presiune optimă și că nu există țevi care permit scurgeri de apă.

Scurgerile minore nu sunt întotdeauna ușor de găsit și este posibil să nu știți că aveți de-a face cu o scurgere până când nu vă confruntați cu o problemă gravă. Un instalator  vă poate verifica presiunea apei, iar în funcție de rezultat, vă poate sugera o examinare amănunțită a instalațiilor sanitare. Dacă o lungă perioadă de timp apa a avut o presiune prea mare, se prea poate să fi cauzat deja unele fisuri sau scurgeri, iar în urma examinării sistemului sanitar, un instalator vă poate spune care este situația și care sunt cele mai optime soluții.

De asemenea, tot în timpul unei astfel de examinări, un instalator vă poate spune dacă vă confruntați cu scurgeri de apă și dacă aceste scurgeri au cauzat deja mucegai, ciuperci și umiditate. Deși, cu siguranță nu vă surâde deloc ideea unor cheltuieli și a unor reparații, mult mai alarmante sunt problemele de sănătate pe care le pot provoca scurgerile. Fără reparații rapide, scurgerile de apă pot provoca probleme de respirație, dar și dureri de cap, oboseală și amețeli. În special copii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și animalele de companie nu trebuie expuse la un mediu atacat de mucegai.

Deși poate fi văzută ca un inconvenient costisitor, o reparație a instalației sanitare este absolut obligatorie atunci când aveți de-a face cu scurgeri cauzate de presiunea prea mare a apei. Ușor ușor, o scurgere minoră se poate transforma în ceva catastrofal. Pentru că țevile sistemului de apă potabilă sunt situate în spatele pereților, dacă există o scurgere sau o țeavă spartă, veți observa pete umede pe pereți. De la o zi la alta, peretele se va deteriora tot mai mult, urmând să deterioreze și peretele din imediata apropiere, pardoseala și chiar ușile sau piesele de mobilier aflate în vecinătate.

De asemenea, scurgerile cauzate de presiunea prea puternică a apei pot deteriora robinetele, toatele, chiuvetele, capetele dușurilor și alte obiecte sanitare. Un instalator poate verifica rapid care este presiunea apei și poate repara daunele deja provocate.

Coroziunea țevilor

De asemenea, presiunea ridicată a apei poate duce la coroziunea țevilor într-un ritm alert, ceea ce, din nou, poate duce la scurgeri.  Adesea, apa are un pH acid, pe lângă faptul că este plină de minerale, așa că poate fi un inamic pentru țevile vechi, din fier.

Deteriorarea aparatelor electrocasnice

Presiunea ridicată a apei scade durata de funcționare a aparatelor de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat vase, mașinile de spălat rufe sau bateriile. De exemplu, mașina de spălat vase este fabricată pentru a primi apă cu o presiune medie, iar dacă este supusă unei presiuni prea mari, sunt șanse mari să nu funcționeze corect.

Presiune scăzută a apei

Presiunea scăzută a apei este mult mai frecventă decât presiunea ridicată a apei și este adesea -dar nu întotdeauna – rezultatul unei conducte sparte. Este foarte important ca un instalator să verifice presiunea apei și să o seteze la o valoare optimă.

La rândul său, presiunea scăzută a apei poate cauza alte probleme periculoase și neplăcute, cum ar fi contaminarea apei cu bacterii, pesticide și chiar benzină. Dacă observați că apa potabilă are un gust, o culoare și un miros ciudate, fie optați pentru apă îmbuteliată până când un instalator va remedia problema, fie fierbeți apa înainte de folosire.

Incapacitatea de a efectua sarcini de bază

Una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale presiunii scăzute a apei este incapacitatea de a efectua sarcini pe bază de apă, cum ar fi spălarea veselei. Fără o presiune adecvată a apei, aceste sarcini de zi cu zi, devin foarte dificile sau imposibil de realizat.

Dușuri neplăcute

Majoritatea oamenilor descoperă probleme cu presiune scăzută a apei în timpul dușului. Probabil, mulți dintre noi știm cât de enervant este un duș atunci când apa are presiune slabă.  Totuși, oricât de neplăcute ar fi astfel de dușuri, tocmai în astfel de momente ne dăm seama că ne confruntăm cu o problemă frustrantă, a cărei rezolvare nu mai suportă amânare.

Așa cum există multe simptome care ne arată că apa are o presiune neadecvată, există, de asemenea, multe cauze diferite ale acestei probleme. Un instalator vă poate pune la dispoziție o serie de servicii sanitare în cazul în care întâmpinați probleme cu presiunea apei și dacă deja vă confruntați cu daune considerabile.

Categories:

Related Posts

CELE MAI COMUNE GRESELI CAND VOPSESTI
Esti gata sa incepi renovarea la interior? Atunci incearca, pe cat posibil, sa eviti greselile
Asociația de Proprietari Bloc 64 Obligațiile asociațiilor de proprietari în 2021
Modul de organizare și funcționare al asociațiilor de proprietari este reglementat de Legea nr. 196/2018,
ALEGEREA UȘILOR ȘI A FERESTREI PENTRU ACASĂ
Realizeaza masuratorile si decide directia de deschidere a fiecarei usiCa sa cumperi o usa de